Всесвітній День української хустки

 

 7-го грудня, в Україні та решті країн світу  відзначають Всесвітній День української хустки. Його символічно називали "Зав’яжись на Катерини у бабусину хустину". У цей день вшановують великомученицю Катерину -"наречену  Христа".

Вперше День української хустки в Україні відзначили 7 грудня 2019 року. З давніх-давен хустка для українців була символом жіночності, вірності і кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. При цьому хустина була обов’язковим головним убором заміжньої жінки.

Також хустка була маркером соціального стану жінки: молоді жінки носили білі або яскраві хустки, а старші  – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших.


Хустину використовували у різних обрядах, зокрема весільних. Найпопулярніший – покриття голови нареченої хусткою. Це символізувало вихід із дівоцтва та початок заміжнього життя. Ця традиція, до речі, збереглася в Україні  і донині.





















Комментарии

Популярные сообщения